18 februari 2022

Terug naar de kern

Na twee jaar eindelijk weer een stip op de horizon. We gaan elkaar weer zien en loskomen van gisteren staat nog meer centraal dan voorheen. We vroegen Cees van Balen en Robert Hoskam het hemd van het lijf en ze vertellen je graag iets over de afgelopen periode.

Hoe was voor jullie de periode zonder festivals?

“De afgelopen periode was natuurlijk voor niemand ‘feest’. Maar laten we vooral niet de zwarte bladzijdes omslaan van wat allemaal niet mocht en kon. In 2020 stonden we aan de vooravond van Losjes Hemelvaart 2020 waarvan in maart duidelijk werd dat deze geen doorgang kon vinden. En toen? Dat weten we allemaal. We schoven de kaarten door naar de zomer die vervolgens ook werd geannuleerd door een variant van het virus. En toen werd het stil; we vielen stil. Wat moet je dan in godsnaam doen? We besloten redelijk snel dat we geen evenementen wilde organiseren vanuit biertafels, dat zijn wij gewoon niet. We willen alles bieden en konden dat simpelweg niet met de restricties die er toen golden.”

 

Als je niets kon organiseren, wat heeft jullie dan bezig gehouden?

“We hadden al langer het gevoel om terug naar de essentie te gaan om vervolgens vast te leggen waarom we de dingen doen die we doen. We zijn in 2015 voor het eerst naar buiten gegaan in het Westerpark (waar we nog steeds met zoveel warme gevoelens op terugkijken). Sindsdien is er veel veranderd. We hebben eerst elkaar even een paar maanden gelaten waarna we eind 2020 weer met elkaar zijn gaan zitten en in avond sessies elkaar zijn gaan bevragen waarom we eigenlijk festivals organiseren? Daar kwamen een hoop interessante antwoorden uit.”

 

Antwoorden? Gaan er dingen straks dan echt rigoureus anders worden?

Robert: “Nou rigoureus wil ik niet zeggen; ik denk dat ik het goed zeg als we de juiste dingen weer helder zijn gaan zien en daar nu meer aandacht aan willen geven. We hebben beide uitgesproken naar elkaar waarom we doen wat we zo graag doen en willen daar graag alle aandacht aan geven. Om een voorbeeld te geven; ik denk dat we teveel waren gefocust op het muzikale gedeelte en te weinig op de invloed die we als festival hebben om mensen bij elkaar te brengen. Teveel met tickets en het boeken van grote artiesten en te weinig met decor en het beleven van mooie momenten met elkaar.”

“Als je nu aan iemand in je omgeving vraagt wat diegene écht mist, dan zal het antwoord verband houden met erop uit trekken met elkaar, een biertje drinken in de zon, ontdekken, verbinding voelen met elkaar en andere mensen leren kennen op plekken waar je niet eerder bent geweest in plaats van vooraan te staan bij Sven Vath of een andere grote artiest. Dit sluit naadloos aan bij hetgeen we vanaf nu meer de boventoon willen laten voeren.”

 

Zouden jullie kort kunnen omschrijven waar Losjes nu voor staat?

Cees: “We brengen mensen samen in onze mystieke/inspirerende wereld waar je los komt van gisteren, we het gevoel van vrijheid delen en iedereen gelijk is. Een hele mond vol, maar wel een met alle elementen waar we in geloven. Vooral het loskomen van gisteren gaat centraal komen te staan; we komen samen op één plek waar de neuzen dezelfde kant opstaan en de artiest en het terrein onderdeel worden van ons allemaal.”

 

Hoe moeten we dit voor ons zien, een groot opblaas circus?

“Nee” zegt Robert lachend. “We zijn niet het feestje in de stad waar we met confetti knallen en de polonaise lopen. We brengen een mentaliteitsdoelgroep bij elkaar. Muziek is de sterkste vorm van emotie in mijn beleving. We vinden elkaar, ongeacht de leeftijd, achtergrond of geaardheid. Dit is iets waar de elektronische muziek al veel langer voor staat en wat we zo ook door ‘ vrijheid te delen waarin iedereen gelijk is’ tot uiting willen laten komen. Een mooi voorbeeld is de rondloop achter de dj. Voorheen deden we dit ook al maar begrepen niet goed waarom. Ja, we vonden het leuk maar in essentie is het samenbrengen en dichterbij de bron van energie kunnen komen de motivatie om het door te voeren. We gaan zelfs werken met een 360 graden stage.”


 

Cees: “Daarnaast willen we onze wereld aankleden; daarmee zeggen we indirect dat we dus niet alleen voor stage decor gaan. Ook dit is een onderstreping van onze visie ten opzichte van voorgaande edities.”

 

Hoe ziet de toekomst van Losjes eruit?

“We kijken onwijs uit naar Hemelvaart met een verscherpte versie van onszelf. Daar hebben we erg veel zin in. Deze zomer komen we terug met onze allereerste weekender. Die hadden we eigenlijk vorig jaar al op de planning staan maar toen kwam er iets tussen (weet ook niet precies wat, verdrongen denk ik). In november komen we ook terug met een ander concept in een nieuwe versie, dat wordt ook heel spannend! Genoeg om naar uit te kijken dus, meer dan dit kunnen we er nu niet over loslaten.”

Deel dit bericht:

Share on whatsapp
Share on twitter
Share on facebook

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Wil je niet dat jouw gegevens opgeslagen worden middels deze cookies? Klik dan simpelweg op de knop ‘liever niet’.